Bij het gastronomisch muziekgezelschap De Kift hebben ze maar één hoofdgerecht en dat is: Hoofdkaas. De afgelopen twintig jaar hebben zij in ieder geval wel goed geleerd hoe Hoofdkaas gemaakt dient te worden. Het enige nadeel is dat je er dorst van krijgt. Inderdaad, het is alweer twintig jaar geleden dat deze virtuoze instrumentalisten besloten samen te musiceren, geleid door de stokken van hun drummer, die anoniem wenst te blijven.
Na een afgemeten en stuiterend begin resulterend in de lp Yverzucht (1989) heeft het gezelschap een groeiend succes bij de liefhebbers (Krankenhaus 1993). Via de lotgevallen van de overwinteraars op Nova Zembla (Gaaphonger 1996) maakt De Kift de negentiger jaren vol met het plattelandsverhaal Vlaskoorts (1999). In 2001 vieren zij hun twaalfeneenhalfjarig jubileum met Koper om vervolgens aan de hand van de Russische absurdist Daniil Charms met groot gemak over te stappen naar de wereld van de opera (Vier voor Vier 2003). Ook op 7 (2006) zijn het Russische dichters die De Kift inspireren.
Dit jaar vieren ze hun twintigjarig jubileum en waar ze muzikaal beland zijn is een bruisende Kift-cocktail met een randje zout, samengesteld uit alle ingrediënten die de Kiftkeuken rijk is. Natuurlijk niet alleen die meesterlijke potten- en pannenmuziek vermengd met fanfaretoeters en hakgitaren waar De Kift al jarenlang het patent op heeft. Nee, er is meer! Een bonte mengelmoes van eet- en drinkliederen, wijntaart en biersoep, horlepijp en pogo. Liefdesliederen in een kolkende Kiftcarrousel.
Hoofdkaas, de cd, werd op 1 september 2008 in twee versies uitgebracht: een sjiek-sobere, gezeefdrukte veloursvariant voor de liefhebber en een luxueuze, Bourgondische versie voor de fijnproever. Die laatste versie, waarbij oude kookboeken een nieuw leven krijgen, is gelimiteerd in oplage en alle exemplaren zijn volstrekt uniek.Wie alvast een voorproefje van het concert in Mahogany wil horen kan terecht op de site van de groep, www.dekift.com Maar mist dan nog de factor geur en de spanning van het live-gebeuren.
De Kift op het podium: